Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


Όπως σας έχουμε προτείνει στο project: «Μεταμόρφωση ακάλυπτου σε κήπο» είναι καλό σε μια γωνιά να φυτεύουμε αρωματικά φυτά, γιατί θα ευεργετηθούμε πολλαπλώς. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις ιδιότητες κάποιων διάσημων αρωματικών με σκοπό να τα εντάξετε κι εσείς στην καθημερινότητά σας.

Βασιλικός: Φυτό ποώδες που προέρχεται από τις περιοχές της Ινδίας και του Ιράν αλλά έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, που τις κατατάσσουμε σε μικρόφυλλες και πλατύφυλλες. Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό, ως καρύκευμα στη μαγειρική και ως αφέψημα στη λαϊκή ιατρική.


Με την ίδια ονομασία συναντάμε στη Δ. Αφρική θαμνώδη χαμηλού ύψους, εκ των οποίων ένα ονομάζεται «φυτό του πυρετού» και φυσικά χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό.

Στη μαγειρική ο βασιλικός χρησιμοποιείται είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος σε ψητά, βραστά, κοκκινιστά και σούπες. Ταιριάζει απολύτως με τη ντομάτα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στις σάλτες με βάση τη ντομάτα. Ωστόσο, επειδή είναι ευαίσθητος, πρέπει να τον προσθέτουμε τελευταία στιγμή για να αναδυθούν τα αρώματά του.

Οι ιατρικές ιδιότητές του είναι αρκετές: είναι διουρητικός, χρησιμοποιείται από παλιά ως επίθεμα μετά από τσίμπημα εντόμου, σκορπιού και φιδιού, καταπραΰνει το στομαχόπονο, τον πονοκέφαλο και βοηθάει ενάντια στη δυσκοιλιότητα.

Συνταγή αφεψήματος βασιλικού κατά της δυσκοιλιότητας

Σε βρασμένο νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι φύλλα βασιλικού και αφήνουμε για 5 με 7 λεπτά. Το πίνουμε χλιαρό. Μπορούμε να καταναλώνουμε ένα φλιτζάνι ημερησίως, αλλά μετά από κατανάλωση ενός μήνα πρέπει να κάνουμε διάλειμμα μιας εβδομάδας.

(πηγή: www.vita.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: