Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΕΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ



Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες, που αναπτύσσεται έως και μισό μέτρο και ανθίζει από το Μάη ως τον Ιούνη. Έχει έντονο άρωμα και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα και αφέψημα, εφόσον έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης είναι μελισσοτροφικό φυτό, από το οποίο παράγεται εξαιρετικό μέλι.


Στη μαγειρική είναι γνωστό ότι συνδυάζεται άψογα με το χοιρινό, ενώ χρησιμοποιείται σε μαρινάτες και σε ζωμούς ως αρωματικό. Στα μαγειρευτά θα πρέπει να προστίθεται στο τέλος και να μην μπερδεύεται με άλλα αρωματικά, γιατί τείνει να υπερκαλύπτει τα αρώματά τους.

Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι πολλές και σημαντικές: αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, σπασμολυτικές. Συμβάλλει στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, εφόσον είναι θεραπευτικό του στόματος σε περίπτωση τραυματισμού, άφτρων, φαρυγγίτιδας. Τέλος δρα κατά της ουλίτιδας, ενώ ανακουφίζει τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας απλώς τα φύλλα του πάνω στο σημείο του τσιμπήματος.

Το αφέψημα φασκόμηλου είναι καρδιοτονωτικό, βοηθά στο κρυολόγημα, τη γαστρίτιδα και τη βρογχίτιδα. Παράλληλα, ελαττώνει τις νευραλγίες, τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό κι εμμηναγωγό.

Παρά τα οφέλη του φασκόμηλου, πρέπει να τονίσουμε ότι η υπερβολική χρήση του μπορεί να είναι αιτία ελαφριάς δηλητηρίασης, εξαιτίας της ουσίας «θουγιόνη», που περιέχει.

Αφέψημα φασκόμηλου

Βράζω μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Σουρώνω και πίνω το αφέψημα χλιαρό ή κρύο.

Σε περίπτωση υπερέντασης ή δυσμηνόρροιας βράζω στην ίδια ποσότητα νερού 2 κουταλάκια του γλυκού φασκόμηλο και μισό κουταλάκι του γλυκού βασιλικό.

Συνταγές με φασκόμηλο

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με φασκόμηλο

Υλικά:

Ελαιόλαδο καλής ποιότητας

3 κλωνάρια φασκόμηλο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο (ή αποξηραμένα φύλλα)

Σε ένα μπουκάλι τοποθετώ το φασκόμηλο και το γεμίζω με λάδι μέχρι πάνω (το φασκόμηλο θα πρέπει να καλυφθεί οπωσδήποτε). Φυλάσσω το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και μετά από 10 μέρες είναι έτοιμο για κατανάλωση. Καλό είναι να αποσύρω τα φύλλα, ειδικά όταν αρχίσουν να εξέχουν από το λάδι, γιατί θα χαλάσουν και μοιραία θα χαλάσει και το λάδι μας.

Το αρωματικό λάδι χρησιμοποιείται τέλεια σε μαρινάτες και στο μαγείρεμα του χοιρινού.


Τορτελλίνι σερβιρισμένα με τραγανά βότανα

Υλικά:

τορτελλίνι με γέμιση μπέικον ή προσούτο

2 χούφτες από το εξής μίγμα βοτάνων: φρέσκο φασκόμηλο, φρέσκο θυμάρι, φρέσκια μαντζουράνα

Παρμεζάνα

Λάδι


Βράζω τα τορτελλίνι της αρεσκείας μου σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνω. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ρίχνω λίγο λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτω τα αρωματικά και τα τηγανίζω μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σκορπίζω πάνω από τα τορτελλίνι και σερβίρω με παρμεζάνα από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: