Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ




Σαλάτα καπρέσε

(insalata caprese)

Μια πανεύκολη σαλάτα από το Κάπρι της Ιταλίας που συνδυάζει εξαιρετικά πέντε υλικά.

Υλικά:

4 μεγάλες ντομάτες

2 μπάλες τυρί μοτσαρέλλα (mozzarella)

Φύλλα βασιλικού

Ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις ντομάτες και τη μοτσαρέλλα σε φέτες και τις τοποθετούμε εναλλάξ σε ένα πιάτο έτσι ώστε η άκρη της κάθε φέτας να πατάει στην επόμενη. Ρίχνουμε από πάνω τα φύλλα βασιλικού, τρίβουμε πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.


Σαλσα βέρντε (πράσινη σάλτσα)

(Salsa verde)

Πρόκειται για ωμή σάλτσα, που συνοδεύει τέλεια ψητά λαχανικά, κρέατα και ψάρι. Προσοχή, διατηρείται πολύ καλά μόνο μια μέρα.

Υλικά για 8 μερίδες:

1-2 σκελίδες σκόρδο

6 φιλέτα αντζούγιας

1 μικρή χούφτα κάπαρη

1 μικρή χούφτα από αγγουράκια τουρσί

1 χούφτα φρέσκο δυόσμο

2 μεγάλες χούφτες πλατύφυλλο μαϊντανό

1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινα σταφύλια

8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ξύδι. Προσθέτουμε αργά αργά το λάδι και ανακατεύουμε εξίσου αργά μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι ώστε να φέρουμε σε μια ισορροπία τις γεύσεις.


Φοκάτσια

(Focaccia)

Πρόκειται για ένα είδος ιταλικού, επίπεδου ψωμιού που το γαρνίρουμε με υλικά της αρεσκείας μας.

Υλικά για τη ζύμη:

1 κουτ. σούπας μέλι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

325 μλ. χλιαρό νερό

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. σούπας αλάτι

λάδι

Υλικά γαρνιτούρας:

1 ντομάτα κομμένη καρέ ή 10 ντοματίνια

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

15 ελιές τις αρεσκείας μας χωρίς κουκούτσι και κομμένες στα δύο

Φύλλα φρέσκου βασιλικού (μισό ματσάκι)

Εκτέλεση:

Στο χλιαρό νερό προσθέτω το μέλι και τη μαγιά. Αφήνω το μίγμα για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει η μαγιά. Σε ένα μπολ τοποθετώ το αλεύρι και το αλάτι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνω μέσα στη λακκούβα το μισό νερό και αρχίζω να ενσωματώνω με τα ακροδάχτυλά μου το αλεύρι ώσπου να αρχίζει να δημιουργείται ένα ζυμάρι. Ρίχνω και το υπόλοιπο νερό και ενσωματώνω όλο το αλεύρι με τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη.

Αλευρώνω ένα πάγκο και αρχίζω να ζυμώνω το ζυμάρι μου απλώνοντας, σπρώχνοντας και διπλώνοντας τη ζύμη ξανά και ξανά για 5 λεπτά. Αν το ζυμάρι εξακολουθεί και κολλάει, το πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και το δουλεύω για λίγα λεπτά με τον ίδιο τρόπο.

Η ζύμη είναι έτοιμη! Την κάνω μπάλα, την αλευρώνω ελαφρά, τη βάζω σε ένα ανοξείδωτο σκεύος, της χαράζω την κορυφή και την αφήνω να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Παίρνω ένα μεγαλούτσικο ταψί, του ρίχνω αρκετό λάδι ώστε να καλυφτεί ο πάτος του και τοποθετώ τη ζύμη μέσα. Την απλώνω με τα χέρια μου ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και μπήγω στην επιφάνειά της τα υλικά της γαρνιτούρας με τυχαίο τρόπο. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για άλλα 20 λεπτά και βάζω το φούρνο να προθερμανθεί στους 220 βαθμούς.

Η φοκάτσια έχει φουσκώσει για δεύτερη φορά και την βάζω στο φούρνο. Ψήνω για 15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Την ξεφουρνίζω, την πασπαλίζω προαιρετικά με αλάτι και την κόβω σε κομμάτια. Καλό είναι να τοποθετήσω τα κομμάτια πάνω σε μια σχάρα για να μην ιδρώσει ο πάτος τους και μαλακώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: