Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ










Κάποιοι φίλοι λατρεύουν τα κέικ ή τα μπισκότα σας και πάντα σας ζητάνε τις συνταγές σας, αλλά κατά βάθος είναι λίγο τεμπέληδες και δεν επιχειρούν ποτέ να τα ετοιμάσουν οι ίδιοι; Τοποθετείστε όλα τα ξηρά συστατικά της συνταγής σας σε ένα γυάλινο βάζο. Σε καρτελάκι γράψτε τις δοσολογίες των υγρών συστατικών και τις οδηγίες ψησίματος. Διακοσμείστε το βαζάκι σας και δωρίστε το! 






Επίσης, ένα δροσιστικό λικέρ μπορεί να μετατραπεί σε υπέροχο δώρο όταν είναι χειροποίητο και όμορφα αποθηκευμένο. Η συνταγή που προτείνουμε είναι η εξής:






Limoncello

10 μεγάλα ακέρωτα λεμόνια
750 ml βότκα ή τσίπουρο
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 ½ φλυτζάνια νερό

Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή ένα αποφλοιωτή αφαιρούμε τη φλούδα των λεμονιών. Προσέχουμε να μην κόψουμε από τη λευκή σάρκα του φρούτου, γιατί θα μας πικρίσει το λικέρ. Τοποθετούμε τις φλούδες σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο και ρίχνουμε το αλκοόλ. Φυλάσσουμε το βάζο σε σκιερό και σκοτεινό μέρος για το ελάχιστο 10 μέρες. Δεν ξεχνούμε να αναποδογυρίζουμε κάθε μέρα το βάζο ώστε να πάρουμε το εκχύλισμα από όλες τις φλούδες.
Μετά τις 10 μέρες αφαιρούμε τιε φλούδες από το βάζο. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι σε κατσαρόλα. Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη και το νερό και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε την κατσαρόλα μόλις αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χύνουμε το σιρόπι στο αλκοόλ, ανακατεύουμε καλά. Σφραγίζουμε το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα το λικέρ είναι έτοιμο. Το μοιράζουμε σε μπουκάλια διακοσμημένα και τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.



Μπορούμε να προσφέρουμε το δώρο μας κρεμώντας επίσης ένα καρτελάκι με οδηγίες για κοκτέιλ με βάση το limoncello.



Μια ιδέα είναι «Limoncello Cosmo»
Γεμίζουμε τα ¾ του σέικερ με πάγο. Προσθέτουμε 3 κουταλιές βότκα, μια κουταλιά Limoncello και μια χυμό από cranberries. Ανακινούμε το μίγμα μέχρι να παγώσει και σερβίρουμε σε ποτήρι του μαρτίνι.
Τις ιδέες τις βρήκαμε το περιοδικό “food gifts”.





Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ Νο1


καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή!

Σκέφτεστε να καλέσετε φίλους και συγγενείς για φαγητό για να γιορτάσετε μαζί τους την περίοδο των Χριστουγέννων; Εάν δεν έχετε ήδη σκεφτεί τι θα σερβίρετε στους καλεσμένους σας και θέλετε μερικές ιδέες, δείτε τις συνταγές που σας προτείνουμε. Για τη δική σας ευκολία, έχουμε συνθέσει τις συνταγές σε διάφορα πλήρη μενού, από τη σαλάτα μέχρι το επιδόρπιο. Αυτό, βέβαια, δεν απαγορεύει το να επιλέξετε τις δικές σας αγαπημένες από τα διάφορα μενού μας και να συνθέσετε το δικό σας μενού.


Πριν δούμε το ΜΕΝΟΥ, μερικές σύντομες, αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές:


  1. για να διατηρήσουμε ζεστά τα φαγητά μας, μέχρι να τα σερβίρουμε, βάλτε τα στο φούρνο για 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα στους 50ο C (όχι μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα αφυδατωθούν και θα ξεραθούν). Εάν κάποια είναι ήδη καλά ψημένα, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσουν τα υγρά τους. Το σκέπασμα δεν ισχύει για πίτες ή σφολιατοειδή γιατί μπορεί να "παπαριάσουν" 
  2. πλύνετε τις σαλάτες σας πολύ νωρίτερα, ώστε να προλάβουν να στραγγίξουν πολύ καλά τα νερά τους. Εάν δεν προλαβαίνετε, χρησιμοποιείστε χαρτί κουζίνας για να τα σκουπίσετε προσεκτικά 
  3. Το ντρέσσινκ και το αλάτι στις σαλάτες το βάζουμε ακριβώς πριν το σερβίρισμα, ώστε να μην "πέσει" η σαλάτα μας και να φτάσει φρέσκια σε εμφάνιση στο τραπέζι. 
  4. Πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε από την προηγούμενη και να τα φυλάξετε στη συντήρηση του ψυγείου, ή ακόμα και μερικές μέρες πριν και να τα καταψύξετε, όπως φλογέρες, τυροπιτάκια, ζύμες κ.λ.π., κάντε το άφοβα. Δε χαλάνε ούτε σε γεύση ούτε σε ποιότητα. 
  5. Φροντίστε να προσεγγίσετε όσο πιο καλά γίνεται το θέμα των μερίδων, ώστε κανείς να μη μείνει παραπονεμένος, αλλά και να μη σπαταλήσετε χρήματα και χρόνο που τελικά θα πάνε στο καλάθι σκουπιδιών... Κρίση! Κρίση! Για το κρέας, υπολογίστε περίπου 250-300 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος αντιστοιχούν σε μια κανονική μερίδα. Άρα νωπό αγοράστε περίπου 300-400 γραμμάρια νωπού, γιατί θα υπάρχει φύρα, ανάλογα με το είδος κρέατος και τυχόν κόκαλα. 


Το σημερινό μενού στηρίζετε στο χοιρινό, ως κυρίως πιάτο, για το οποίο σας δίνουμε δύο εναλλακτικές συνταγές με τη γαρνιτούρα τους. Ξεκινάμε με μια δροσερή, αλλά γιορτινή λόγω ροδιού και πετιμεζιού σαλάτα και ακολουθούν 4 ορεκτικά. Το πρώτο μπορεί να σερβιριστεί αντί για πίτα και ίσως για να συνοδέψει ένα απεριτίφ πριν καθίσουμε στο τραπέζι, ενώ τις φλογέρες θα τις λατρέψουν τα παιδιά! Κλείνουμε το γεύμα με ένα πολύ γευστικό, αλλά ελαφρύ γλυκό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!


1ο ΜΕΝΟΥ 

Γιορτινή σαλάτα με ρόδι, σύγκλινο και ανθότυρο

Ορεκτικά:
Εμπανάδας (Empandas) με Μοσχαρίσιο Κιμά και Τυρί
Φλογέρες με τυρί και αλλαντικά
Πιπεριές γεμιστές
Κρέπες με σπανάκι, τυρί και λευκή σάλτσα

Κυρίως πιάτο:
Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και κανελογαρίφαλα
Γαρνιτούρα με ξερά κρασάτα φρούτα και ξηρούς καρπούς
Ψητές Πατάτες με μουστάρδα και πολέντα

ή εναλλακτικά 

Χοιρινό γεμιστό με μυρωδικά και πατάτες με δεντρολίβανο

Επιδόρπιο:
Ψητά κυδώνια συνοδευμένα με κρέμα

**********

Γιορτινή σαλάτα με σύγκλινο και ανθότυρο:



Φυλλα σπανάκι τα μικρά και τρυφερά
Φύλλα από μαρούλι
Φύλλα από ρόκα
150 γρ σύγκλινο Μάνης
Σπόρους από 1 ρόδι
100 γρ ανθότυρο

Για τη βινεγκρέτ:
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πετιμέζι
1 κουτ σούπας σόγια σος (προαιρετικά)
1 κουτ σούπας ξίδι βαλσαμικό
Αλάτι, πιπέρι

Κόβετε το σύγκλινο σε μακρόστενα κομματάκια σα χοντρά σπιρτόξυλα. Τα βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα αφήνετε λιγάκι να κρυώσουν.
Βάζετε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ στο μπλέντερ ή τα χτυπάτε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με ένα πιρούνι λιώνετε το ανθότυρο σε ένα μπολ και το αραιώνεται με μια κουταλιά της σούπας νερό. Ανακατεύετε να γίνει σαν κρέμα.
Σε μια σαλατιέρα κόβετε τα σαλατικά σας, αφού τα πλύνετε πολύ καλά και τα έχετε αφήσει να στεγνώσουν, ρίχνετε τους σπόρους ροδιού, σκορπίζετε το σύγκλινο και βάζετε στη μέση την κρέμα ανθότυρου, δίνοντάς της σχήμα με 2 κουτάλια. Περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίερετε.

*******

Εμπανάδας (Empandas) με Μοσχαρίσιο Κιμά και Τυρί
(για περίπου 30 τεμάχια)

Υλικά:
750 γρ ζύμη τάρτας «πατέ α φονσερ», αλλιώς φύλλο σφολιάτας που θα αγοράσετε.
150 ml φυστικέλαιο ή ηλιέλαιο
450 γρ μοσχαρίσιο κιμά
300 γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
300 γρ τομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
½ κουτ γλυκού κύμινο τριμμένο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
600 ml μοσχαρίσιου ζωμού
1 κουτ.σούπας αλάτι
1κουτ σούπας πιπέρι
300 γρ Cheddar ή Έμενταλ
150 τυρι cottage
2 ασπραδια σβγών, ελαφρώς χτυπημένα
50 γρ μαϊντανό, τηγανισμένο σε φυστικέλαιο ή ηλιέλαιαο για το τελείωμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη τάρτας:
250 γρ αλεύρι
125 γρ βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου
1 αβγό
1 κτ γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ νερό κρύο

Απλώστε το αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και κάντε μια μεγάλη τρύπα στη μέση σαν πηγάδι. Βάλτε μέσα το βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας, αναμίξτε και ομογενοποιήστε τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια ενσωματώστε λίγο λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας τη ζύμη απαλά με τα ακροδάχτυλα. Προσθέστε το κρύο νερό και αναμίξτε το μέχρι να αρχίσει η ζύμη να αποκτά μια συμπαγή σύσταση.
Χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας, ζυμώστε τη ζύμη, σπρώχνοντας τη μακριά από εσάς για περίπου 4-5 φορές μέχρι να γίνει απαλή. Δώστε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τυλίξτε το με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση:
Ζεστάνετε σε ένα τηγάνι μισή απότην ποσότητα του λαδιού. Προσθέστε τον κιμά και τσιγαρίστε σε υψηλή φωτιά, στη συνέχεια μεταφέρετέ τον σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξετε το λίπος.
Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα κρεμμύδια, τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και τις ντομάτες και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Προσθέστε στον κιμά το κύμινο, τη ρίγανη, την πάπρικα, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι και σιγομαγειρέψτε για 30 λεπτά. Προσθέστε τα τυριά και αφήστε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Μεταφερετε σε ένα μπολ για να κρυώσουν, στη συνέχεια βάλτε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

Για να κάνετε εμπαναδας:
Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 1,5-2 mm και κόψτε δίσκους. Βάλτε μια γεμάτη κουταλιά γέμισης και αλείψτε τις άκρες της ζύμης με απράδι αβγού. Διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση για να σχηματίσετε μισοφέγγαρα και πλισάρετε ελαφρά τις άκρες με τον αντίχειρα και το δείκτη σας. Βάλτε να παγώσουν για 20 λεπτά

Προθερμένετε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετήστε τα εμπανάδας σε μια λαμαρίνα και ψήστε για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετείστε τα εμπανάδας μέσα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με φρεσκοτηγανισμένο μαϊντανό, εάν επιθυμείτε.
Τρώγονται πολύ ζεστά
************ 

Φλογέρες με τυρί κι αλλαντικά
Για 20-30 φλογερίτσες

Υλικά:
1 πακέτο φύλλλο κρούστας
250 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο (αλλιώς, λούντζα, απάκι, σύγκλινο, μπέικον)
300 γρ κασέρι χοντροκομμένο
2 νεροπότηρα ντομάτα κονκασέ
2 κρεμμύδια μέτρια, τριμμένα
Λάδι για τη σάλτσα και το τηγάνισμα ή το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:
Για τη σάλτσα
Ρίχνετε σε κατσαρολάκι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και τη βράζετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει καλά και να μην έχει καθόλου υγρά. Την αφήνετε να κρυώσει.

Για τις φλογέρες:
Κόβετε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 8 εκ.. Στην άκρη του φύλλου βάζετε μια κουταλιά σούπας ζαμπόν, μια κουταλιά σούπας τυρί και ένα κουταλάκι του γλυκού σάλτσα. Αναδιπλώσετε προς τα μέσα τις άκρες και τυλίξτε τις φλογέρες.

Τηγανίζετε τις φογέρες σε καυτό λάδι ή τις ψήνετε στο φούρνο, αφού πρώτα τις αλείψετε με λάδι. Σερβίρονται ζεστές.
**************

Γεμιστές πιπεριές
(για 20 τεμάχια)

Υλικά:
20 πιπεριές κέρατο
1 ντομάτα μεγάλη ώριμη και ψιλοκομμένη
1 μελιτζάνα καθαρισμένη σε κύβους
2 κολοκυθάκια καθαρισμένα σε κύβους
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
250 γρ γραβιέρα τριμμένη
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή:
Ζεματάτε τις πιπεριές σε άφθονο καυτό νερό για 5 λεπτά. Τις κρυώνετε και αφαιρείτε το καπάκι τους καθως και τα σπόρια. Αφήνετε τις πιπεριές να κρυώσουν

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε την μελιτζάνα και τα υπόλοιπα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Προσθέστε λίγο νερό και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν

Τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε το τυρί στο μίγμα λαχανικών. Ανακατευετε και με το μίγμα αυτό γεμίζετε τις πιπεριές. Τις βάζετε σε ταψακι, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τις περιχύνετε με ελαιόλαδο. Ψήντε στους 150ο C για 20 λεπτα.
**********

Κρέπες με σπανάκι, τυρί και λευκή σάλτσα
(για 10-12 κρέπες)

Υλικά για κρέπες:
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 φλυτζανάκι του καφέ νερό χλιαρό
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κοφτό κουτ γλυκού μπέικιν παουντερ
2 αβγα
Λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Υλικά για γέμιση:
350 γρ σπανάκι βρασμένο και καλά σουρωμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκια λιωμένο στο μίξερ
50 γρ άνιθο ψιλοκομμένο
25 γρ κασέρι χοντροκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τη λευκή σάλτσα:
½ νεροπότηρο κρέμα γάλακτος
200 γρ γραβιέρα χντροτριμμένη

Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τις κρέπες: Χτυπάμε στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά για τις κρέπες, ξεκινώντας πρώτα από τα αυγά, προσθέτωντας το γάλα και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Έχοντας για μεζούρα ένα φλυτζανάκι του καφέ ρίχνετε το μίγμα του χυλού σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι διαμέτρου 14 κ., το οποίο θα καίει πολύ καλά πριν ρίξετε το χυλό. Εάν δεν έχετε αντικολλητικό, τότε θα βάζετε λίγο βούτυρο στο τηγάνι πριν ρίξετε το μίγμα για την κρέπα. Μόλις ρίξετε τη δόση, απομακρύνετε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και κάντε κυκλικές κινήσεις ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα ο χυλός στον πάτο του τηγανιού. Θέλουν μόλις 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, ώστε να είναι έτοιμες. Δεν πρέπει να είναι ξεροτηγανισμένες, αλλά μαλακές. Μία μία που τηγανίζετε τοποθετήστε τες σε πιάτο.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το στραγγισμένο σπανάκι, ανακατεύεται και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να μαγειρευτεί και να στεγνώσει το σπανάκι από τα υγρά. Προσθέστε τον άνιθο και κλείστε το μάτι της κουζίνας. Ρίχνετε και το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Αφήνετε να κρυώσει το σπανάκι και προσθέτετε το τυρί. Σε κάθε κρέπα βάζετε από μια μεγάλη κουταλιά σούπας γέμιση, διπλώνετε τα πλάγια και την τυλίγετε σε ρολό, έτσι ώστε να μη φύγει η γέμιση. Τοποθετείτε το κάθε ρολό σε ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύτε καλά και πιπερώνετε, τοποθετείτε τις κρεπες σε ένα ταψί και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Σκεπάζετε με λαδόκολλα και τις ψήνετε σε φούρνο σους 180ο C για 30 λεπτά. Στο τέλος βγάζετε τη λαδόκολλα και τις ψήνετε στο γκριλ για 5 λεπτά ακόμη, για να πάρουν χρώμα.
**********

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και κανελογαρίφαλα
(για 6-8 άτομα)

Υλικά
1 χοιρινό μπούτι με την πέτσα του, γύρω στα 2 ½ -3 κιλά
4 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας μουστάρδα χωριάτικη
2 ξυλάκια κανέλα
40 γαρίφαλα
1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε και σκουπίζετε καλά το χοιρινό. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πέτσα του σε σχήμα μπακλαβαδωτό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Το αφήνετε να τραβήψει για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά και με ένα πινελάκι το αλείφετε με τη χωριάτικη μουστάρδα. Καρφώνετε τα γαριφαλάκι μέσα στα κοψίματα που έχετε κάνει με το μαχαίρι.
Βάζετε το μπούτι σε ένα ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες σους 180ο C.
Αραιώνετε το μέλι με μια κουταλιά νερό, βγάζετε το μπούτι από το φούρνο και το αλείφετε με το μέλι. Το βάζετε πάλι στο φούρνο για ακόμη 1 ώρα, χωρίς να το σκεπάσετε.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο, κλείνετε το φούρνο και αφήνετε το κρέας μέσα για να κάτσει και να διατηρηθεί ζεστό μέχρι το σερβίρισμα. Ιδανικά, το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το κόβετε στο τραπέζι.
***********

Γαρνιτούρα με ξερά, κρασάτα φρούτα και ξηρούς καρπούς
 Για 6 άτομα

Υλικά
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
20 βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουτ σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
150 γρ αμύγδαλα ξασπρισμένα και καβουρδισμένα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι, ζετσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τους χουρμάδες. Τα σοτάρετε ελαφρά να γυαλίσουν καλά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, και αλάτι, πιπέρι.
Τα ανακατεύετε 2-3 φορές και τα σβήνετε με το κόκκινο κρασί. Αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί.
Τα σερβίρετε σε πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Συνοδεύουν ωραιότατα τις φετούλες από το χοιρινό μπούτι.
***********

Ψητές πατάτες με μουστάρδα και πολέντα
Συνοδεύουν άψογα χοιρινό, γαλοπούλα και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας...

Υλικά για 6 άτομα
  
Καθαρίζετε 2 κιλά μικρές πατάτες και τις κόβετε στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις βράζετε για 5 λεπτά, τις στραγγίζετε και τις μεταφέρετε σε ένα ταψί. Λιώνετε 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο σε ένα τηγανάκι και το αναμιγνύετε με 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη και 2 κουταλιές της σούπας πολέντα. Περιχύνετε τις πατάτες με το μίγμα, προσθέτετε στο ταψί ½ φλιτζάνι λευκό κρασί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σους 220ο C για 40-50 λεπτά ή μέχρι να σχηματίσουν μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και να ψηθούν καλά. (στα μέσα του ψησίματος, αναποδογυρίστε τις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα). Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και σερβίρετε. 
***********



Χοιρινό γεμιστό με μυρωδικά και πατάτες με δεντρολίβανο
Για 6 άτομα

Υλικά:
2 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο (εξηγήστε στον κρεοπώλη σας ότι το θέλετε για γεμιστό και ζητήστε του να το ανοίξει αναλόγως)
1 ματσάκι φασκόμηλο ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
4 εσαλότ ψιλοκομμένα (εάν δε βρείτε, βάλτε φρέσκα κρεμμύδια)
2 κρεμμυδάκια μεγάλα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
Λίγο ελαιόλαδο

Για τις πατάτες:
2 κιλά πατάτες, κομμένες στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
2 κλαράκια δεντρολίβανο
Λίγο θαλασσινό αλάτι

Για τη σάλτσα:
1 φλυτζάνι λευκό κρασί
250 γρ ζωμό κότας
1 ½ κουτ σούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο σους 180ο C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το φασκόμηλο με τους μαραθόσπορους, τα εσαλότ και το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με μπόλικο αλατοπίπερο. Γεμίζετε το χοιρινό με το μείγμα και κατόπιν το τυλίγετε γύρω γύρω με σπάγκο σε όλο του το μήκος φτιάχνωντας κατι σα δίχτυ για να μη χυθεί η γέμιση.
Αλείφετε την πέτσα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι. Στρώνετε τα κρεμμύδια σε ένα ταψί και τοποθετείτε από πάνω το χοιρινό με την πέτσα προς τα πάνω και ψήνετε για 1 ½ ώρα.
Στο μεταξύ ριχνετε τις πατάτες σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 6 λεπτά. Κατόπιν τις στραγγίζετε καλά και τις μεταφέρετε σε ένα ρηχό ταψί,στο οποίο έχετε κάψει προηγουμένως το ελαιόλαδο. Αφού έχετε ήδη ψήσει το χοιρινό για 1 ½ ώρα, δυναμώνετε το φούρνο σους 220ο C και βάζετε το ταψί με τις πατάτες στη χαμηλότερη σχάρα. Αφήνετε το κρέας να ψηθεί για 30 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να σταθεί.
Σε αυτό το σημείο αναποδογυρίζετε τις πατάτες και ψήνετε για 20-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να κάνουν κρούστα και να ροδοκοκκινίσουν. 15 λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και το αλάτι.
Μεταφέρετε το κρέας σε μια πιατέλα και σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το ζουμί από το ταψί μαζί με τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε τα υλικά, προσθέτετε το αλέυρι και ανακατεύετε για 5 λεπτά περίπου,ή μέχρι να σκουρύνει η σάλτσα ελαφρά.
Προσθέτετε λίγο λίγο το κρασί και το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ομοιογενή σάλτσα. Κατόπιν σουρώνετε σε δεύτερο κατσαρολάκι και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά (δοκιμάστε για το αλατοπίπερο και προσθέστε εάν χρειάζεται)
Αφαιρείτε το σπάγκο από το κρέας και το κόβετε σε χοντρές φέτες. Περιχύνετε κάθε μερίδα με λίγη σάλτσα και σερβίρετε μαζί με τις πατάτες. 
********** 

Κυδώνια ψητά με μαύρη ζάχαρη και σαντιγί
 
Υλικά (για 6 άτομα):
3 μεγάλα κυδώνια


1½ φλιτζ. τσαγιού σκούρα μαύρη ζάχαρη (όχι την ντεμεράρα, τη μελάσα που είναι υγρή)

1½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού αστεροειδές γλυκάνισο, τριμμένο (στα καλά μπαχαράδικα)
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κάψουλες βανιλίνη (ή 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο αστεροειδές, σε σκόνη)


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και μετά κάθε κομμάτι στα 3. Βάζουμε τα κομμάτια κοντά κοντά σε ταψάκι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη, το κρασί και το αστεροειδές γλυκάνισο και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα τα κυδώνια και τα βάζουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν (40΄ - 1 ώρα). 
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή στον κάδο του μίξερ την κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη (ή το γλυκάνισο) μέχρι να πήξει.
Αραδιάζουμε τα κυδώνια σε μια πιατέλα μαζί με την υγρή σάλτσα τους και συνοδεύουμε με κρέμα που σχηματοποιούμε με 2 κουτάλια ή με κορνέ. Πάνω από τα κυδώνια σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.



Δείτε επίσης:
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΤΙ/ΡΕΒΕΓΙΟΝ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ...ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ...3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ




Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Εορταστικό Πάρτι...3 εβδομάδες πριν...!



Καλησπέρα σας,

Σήμερα, όλο το πρωί προσπαθούσαμε να ξεκλέψουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για την ανάρτηση που υποσχεθήκαμε χθες για το εορταστικό τραπέζι και το 1ο μενού που προτείνουμε, αλλά μάταια... Πολλές οι υποχρεώσεις του Σαββάτου και πραγματικά χρονοβόρα η προετοιμασία του Μενού μας, οπότε θα μοιράσουμε την ανάρτηση σε 2 μέρη. Ας δούμε σήμερα, τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τις επόμενες ημέρες, σε σχέση με τη διοργάνωση του πάρτι μας και αύριο, με μια μικρή καθυστέρηση, το 1ο μενού! Θα σας αποζημιώσει, να είστε σίγουροι!


Τρεις εβδομάδες πριν

  • Ελέγξετε για τις ενδεχόμενες ελλείψεις που έχετε σε σκεύη, πιατέλες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια και τραπεζομάντιλα. Δανειστείτε από φίλους, μαμάδες και πεθερές ή απλώς αγοράστε ό,τι χρειάζεστε.
  • Επιλέξτε το μενού και οργανώστε τις συνταγές σας, ώστε να δείτε τα απαιτούμενα υλικά και τους χρόνους προετοιμασίας.
  • Ετοιμάστε ζύμες και βάσεις για τάρτες που μπορείτε να καταψύξετε. Την κρίσιμη στιγμή θα κερδίσετε χρόνο!
  • Κάντε τη λίστα με τα υλικά που χρειάζεστε για την παρασκευή των πιάτων σας.
  • Δοκιμάστε τις νέες συνταγές για να ελέγξετε αν είναι σωστή η συνταγή κι αν τελικά σας αρέσει το γευστικό αποτέλεσμα. 

Τα λέμε αύριο, καλό Σαββατόβραδο να έχετε!

Φιλιά

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ, συνέχεια...


Πολύ γλυκιά καλημέρα σε όλους!

Μιας και η προηγούμενη ανάρτηση με τις Χριστουγεννιάτικες Σταυροβελονιές σας άρεσε πολύ, συνεχίζουμε με περισσότερες ιδέες για να εφαρμόσετε μοτίφια σταυροβελονιάς. Το υλικό μας το επιλέξαμε από τα περιοδικά "Le idee di Susana" και "Cross Stitch collection". 


Πέρα από μερικές ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα μοτίβα που θα κεντήσετε, παραθέτουμε και σχέδια, που μπορείτε να τα φτιάξετε είτε σε καμβά είτε σε άλλα υφάσματα. Κατά τη γνώμη μας ο καμβάς κεντηέται ευκολότερα και δεν είναι ακριβός. Ιδανικός, λοιπόν, για χειροτεχνίες. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γνωστές κλωστές DMC ή τις Cotton perle, οι οποίες δημιουργούν ένα πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα. Κατάλληλη βελόνα είναι αυτή η πιο χοντρή, με τη μεγάλη τρύπα και τη στρογγυλεμένη μύτη, όμως και οποιαδήποτε άλλη έχετε και σας βολεύει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα. Επίσης, ένα τελάρο, είναι ιδανικό για να κρατά την περιοχή του καμβά που κεντάτε τεντωμένη. 

τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το εργόχειρό σας!



Τέλος, στο διαδίκτυο και ειδικά στο αγαπημένο youtube θα βρείτε αρκετά tutorials σχετικά με τη βελονιά (cross stitch), μιας και δεν έχουμε προλάβει να φτιάξουμε ένα δικό μας μάθημα βήμα-βήμα, για να βοηθήσουμε τους αρχάριους του σπορ! 
Περισσότερες βελονιές δείτε και στην ιστοσελίδα της Martha Stewart


4 διαφορετικά σχέδια για καρδιές


χρησιμοποιώντας τα προηγούμενα σχέδια, φτιάχνετε πολύ όμορφα στολίδια
ή διακοσμητικά στοιχεία για τις τσαντούλες που θα περιέχουν τα δωράκια που θα κάνετε
ή ακόμα και διακοσμείτε τις κάρτες σας και τις ετικέτες δώρων σας.



2 σχέδια για στεφάνια


και μια πολύ όμορφη ιδέα, η οποία μπορεί να μην έχει χριστουγεννιάτικα θέματα, αλλά σας προτείνουμε το συνδυασμό καμβά, τελάρου, σταυροβελονιάς και άλλων διακοσμητικών, όπως χάντρες, κουμπιά και κορδέλες, για να φτιάξετε τα δικά σας εναλλακτικά καδράκια!




Και σήμερα, μην ξεχάσετε: Χρόνια πολλά στη Στέλλα και στο Στέλιο!


Αύριο, έρχεται ανάρτηση για το εορταστικό πάρτι! 3 εβδομάδες πριν! 
Καθώς και το 1ο μενού που σας προτείνουμε! 
Θα ακολουθήσει μια σειρά από μενού, για μπουφε, για παιδικό πάρτι, για σερβιριστό σε τραπέζι, κ.λ.π., ώστε να μπορείτε να πάρετε τις ιδέες που ταιριάζουν στο ύφος που θέλετε!


Μέχρι αύριο...φιλιά πολλά!