Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

μαγαζιά που δεν τα πιάνει το μάτι σου!

Σαββάτο βράδυ βρισκόμαστε στην πλατεία Καρίτση για να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση. Καθώς έχουμε φτάσει στο θέατρο μια ώρα νωρίτερα για να βγάλουμε τα εισιτήριά μας αποφασίζουμε να πάμε στο κοντινότερο μπαρ της περιοχής για να πιούμε κάτι και να περάσει η ώρα! Εχουμε, λοιπόν καθίσει σε μια μικρή τρυπούλα, στη στοά Ανθιμου Γαζή. Καθόμαστε, έχουμε παραγγείλει και σε κάποια στιγμή κατεβαίνω από το σκαμπώ μου για να διορθώσω τη θέση του. Κοιτάζω προς τα πίσω και βλέπω αυτή την απρόσμενη βιτρίνα...


Ο παράδειρος του φελιζόλ. Όπως βλέπετε, το κατάστημα διαθέτει ποικιλία από καλούπια από φελιζόλ. Άλλωστε, το λέει και το όνομά του!




Αφού χαρήκαμε με την ανακάλυψη συνεχίσαμε να πίνουμε το ποτό μας και να βλέπουμε τον κόσμο να περιφέρεται παρά το κρύο. Οταν εν τέλει ετοιμαστήκαμε κι εμείς για να φύγουμε ανακάλυψα και μια δεύτερη "τρύπα" στην ίδια στοά με όνομα άκρως δελεαστικό...



D.I.Y CENTER


Δεν πάμε πουθενά, λέω στο Βασίλη. Πρέπει να εξερευνήσουμε κι αυτό το μαγαζι, να κάνουμε ρεπορταζ. Λοιπον, αυτό και τι δε διαθέτει: από κρέμα κατά της σκουριάς, κόλλες παντός τύπου... ώς και κιτ με υγρό γυαλί σε προσφορά!


Τι να σας πω, δεν ξέρω αν τα γνωρίζετε ήδη αυτά τα καταστήματα, μα εγώ όφειλα να μοιραστώ μαζί σας τις νέες μου ανακαλύψεις μου. Ελπίζω να σας φανούν ενδιαφέρουσες και να σας λύσουν τα χέρια!!


Φιλάκια και καληνύχτα!

το αυτοσχέδιο είναι πιο ωραίο...!


Πώς περνάει η μπλογκοπαρέα αυτές τις μέρες;
Η αποκριάτικη διάθεση έχει ανέβει λιγάκι;;;
Δε μας έμεινε και πολύ..
7 μέρες ακόμα και μετά Καθαρά Δευτέρα!
Γι' αυτό σπεύσατε.

Την περίοδο της Αποκριάς από παιδιά τη ζούσαμε με πολύ μεγάλη ένταση και πάντα πρωτοστατούσαμε σε μασκαρέματα, πάρτι και χορούς. Και οι καλύτερες στολές μας ήταν οι αυτοσχέδιες. Αυτές που φτιάχναμε με τη μαμά ή την παρέα μας, όχι επειδή σνομπάραμε αυτές του "κουτιού", αλλά γιατί πάντα διασκεδάζαμε τη διαδικασία...

Οι φίλοι που μπορεί να δούν τη φατσούλα τους εδώ, ελπίζω να μη τους πειράζει λιγάκι δημοσιότητα...άλλωστε μεταξύ μας θα μείνει...χιχιχι...!



Οι μπαλαρίνες κατευθείαν από τη λυρική...





με την ομάδα από το χορευτικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
ή  αλλιώς Ένωση Μπατίρηδων Πτυχιούχων...


Ώρα για Φασίνα... 



Μια κότα στρομπουλή...
όλη από χαρτί και ύφασμα, 
αλλά δυστυχώς είναι η μόνη φωτογραφία που υπάρχει...


Σωματοφύλακες (οι δαντέλες κάνουν τη διαφορά!)


Bollywood!

με λίγη προσπάθεια στο ράψιμο ...
και πολύ μακιγιάζ!

Με ρούχα της ντουλάπας μας και σχετικά αξεσουάρ!


Η Αφρικάνα-ζουλού με την κοκάλα στο μαλλί, 
τρεις μέρες ξέβαφε το πρόσωπο και ξεμπέρδευε το μαλλί...

Επίσης με λίγο ράψιμο και πολύ φαντασία, 
η Μίνι και ο κλόουν


Ανθισμένες Γλάστρες!


Ήρθε μια βλάχα απ' το χωριό...που λέει και το άσμα...



το τριο στουτζες!



και μια από τα μικράτα μας με τα ξαδερφάκια μας στο σοκάκι της γειτονιάς, 
λίγο πριν ξεκινήσουμε για τον παιδικό αποκριάτικο χορό στο ιστορικό "Πάνθεον"
Φορεσιές νοικιασμένες αυτές...αλλά μου άρεσε να κλείσω έτσι νοσταλγικά!


καλά μασκαρέματα!





Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μπαλκονάτα Τσικνίσματα!



Η συνταγή για ένα καλό τσιμπούσι και γλέντι δε θέλει και πολλά συστατικά, 
αρκεί μόλις ένα: η καλή παρέα 
που εάν χαρακτηρίζεται από καλή διάθεση και κέφι...
όλα δρομολογούνται!

Τι κι αν διανύουμε δύσκολη περίοδο και οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν και πολλά έξοδα;
Φέρε εσύ το ένα, φέρε εσύ το άλλο να βάλω εγώ εκείνο και να σου ένα φαγοπότι πρώτης τάξης!

Και μιας και το τσίκνισμα απαιτεί καρβουνάκι, 
η ψησταριά στήθηκε νωρίς νωρίς στο...μπαλκόνι
και με τον αέρα να φουντώνει τη φωτιά ξεκίνησε το γλέντι της Τσικνοπέμπτης



Στα εντός, οργανώθηκε ο πάγκος με τα αποκριάτικα αξεσουάρ
για να παρακινηθούν κι οι καλεσμένοι που δε θα ήταν και τόσο σε καρναβαλικό κλίμα 
(πάντα πιάνει αυτό. Δεν αντιστέκεται κανείς στη θέα τους!) 

και τα απαραίτητα μεζεδάκια για να ανοίξει η όρεξη 
(που δε θέλει και πολύ, βέβαια...) και να συνοδευτεί το πρώτο κρασάκι.



σαλαμάκι Λευκάδας, βεβαίως βεβαίως,
Μετσοβόνε και ελίτσες ξιδάτες

Κι ενώ ο ψήστης μας περιποιούταν κάτι μπιφτεκάκια και παϊδάκια, 
τσικνίζοντας και όλη τη γύρω περιοχή του Παγκρατίου 






Οι καλεσμένοι σε κατάσταση ευθυμίας το διασκέδαζαν 
και εμψύχωναν τον ψήστη για να ξετυλίξει όλη τη μαεστρία του...



Κι έτσι λίγη ώρα αργότερα κι αφού τα μισά τα είχαμε τσιμπολογήσει σχεδόν πάνω από τη σχάρα, στήθηκε το τραπέζι μας και τα υπόλοιπα είναι...ιστορία!!!

 

Καλή Αποκριά και να περάσετε όσο πιο κεφάτα μπορείτε!!!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

τζαμάλες, γαϊτανάκια και ξεφάντωμα στους δρόμους! τριήμερο την πόλη των Ιωαννίνων!


Μιας και βρισκόμαστε στη μέση της Αποκριάς και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει, σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε μια μικρή απόδραση σε ένα μέρος ιδανικό για να βιώσετε μια διαφορετική αποκριάτικη εικόνα. 

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι πολύ γνωστή τόσο για τα φυσικά της κάλλη και τα αξιοθέατά της, όσο και για τα ωραία της τσιπουράδικα με τους καλούς μεζέδες και τα γλέντια της. Τι συμπληρώνει το σκηνικό για να γίνει ένα ξεχωριστό τριήμερο; Τα αποκριάτικα έθιμα που αναβιώνουν με περισσό ενθουσιασμό από τους ντόπιους ανά γειτονιές και συγκεντρώνουν όλο τον κόσμο, ντόπιους, καλεσμένους και τουρίστες σε ένα απέραντο πανηγύρι χωρίς τελειωμό!

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου ανάβουν οι Τζαμάλες, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες γίνεται και το γλέντι. Με την αρωγή και του Δήμου οι διάφοροι πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι που λειτουργούν σε κάθε γειτονιά αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή του εθίμου της Τζαμάλας. Από νωρίς στήνονται τα ξύλα, το κρασί και οι μεζέδες προσφορά των συλλόγων τακτοποιούνται στα τραπέζια και οι οργανοπαίχτες κουρντίζουν τα όργανά τους. Σαν πέσει το σούρουπο, ο κόσμος που ήδη έχει κάνει τον πρώτο γύρο στα μεζεδοπωλεία της πόλης, όπου εννοείται ότι κομπανίες παίζουν από το μεσημέρι ασταμάτητα και ο χορός και το τραγούδι δίνει και παίρνει, αρχίζει και συγκεντρώνεται γύρω από τις φωτιές που έχουν ήδη ανάψει.

οι φίλοι Άκης-Λάμπρος-Γιώργος
φρόντισαν για την διασκέδασή μας και τη ζεστή φιλοξενία!
Να 'στε καλά βρε παιδιά!!! Ώπα, ώπα!
γύρω από τη Τζαμάλα...

Σε μια κατάσταση ευθυμίας το κέφι ανάβει, τα τραγούδια ηπειρώτικα και σκοπτικά φουντώνουν το γλέντι και ο χορός σε διπλούς και τριπλούς κύκλους ενώνει γνωστούς και ξένους. Κάθε σύλλογος εμπλουτίζει το γλέντι είτε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι, ή με άλλα έθιμα όπως το χορό της γκαμήλας. Όπως και να χει η πόλη παραδίδεται σε ένα ανεξάντλητο γλέντι, το οποίο καταλήγει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας...


χορός γύρω από το γαϊτανάκι...
Εκτός, βέβαια, από το γλέντι της Κυριακής η πόλη και η ευρύτερη περιοχή ενδείκνυται για πολλές βόλτες και εξερευνήσεις. Εάν φτάνετε πρώτη φορά στα Γιάννενα, τότε να επισκεφτείτε το νησί του Αλή Πασά, την παλιά πόλη μέσα από τα τείχη του κάστρου, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλη και το σπήλαιο (η κλασσική μας εκδρομή, όταν ήμασταν μαθήτριες στη Λευκάδα...!). 

Βασίλης-Ευγενία-Ευαγγελία
(με μαλλιά ανεμοδαρμένα...και θέα τη λίμνη)


Εάν θέλετε να βγείτε κι εκτός πόλης να κατευθυνθείτε προς τα Ζαγοροχώρια. Το Τσεπέλοβο, απέχει μόλις 50 χλμ από την πόλη και θα σας αρέσει πολύ. 

στο Τσεπέλοβο, κατά το μεσημεράκι.
Τα ξύλα για τη Τζαμάλα εκεί έχουν ήδη στηθεί...
η παρέα ξαποσταίνει λιγάκι με καφέ και τσίπουρο...

τα χρώματα του σπιτιού, ένα με της φύσης...
που σταματά το ένα κι αρχίζει το άλλο;;;
Ευγενία + Βασίλης,
κάτω από το γέρο πλάτανο...
 Επίσης και η Κόνιτσα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, η οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και προσφέρεται και για καφέ, φαγητό και αγορές ντόπιων προϊόντων ("Μαρμελωδία"-καταπληκτικές συνταγές για γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες τουρσιά κ.ά.). 

οδηγώντας προς τα Μαστοροχώρια,
μια στάση να θαυμάσουμε ένα από τα λαξευτά γεφύρια της περιοχής...
Εάν έχετε ακόμη αποθέματα όρεξης και αντοχής οδηγήστε λιγάκι ακόμα από την Κόνιτσα προς τα αξιομνημόνευτης αρχιτεκτονικής Μαστοροχώρια, τα χωριά των μαστόρων της πέτρας (Πυρσόγιαννη, το μεγαλύτερο με ωραιότατη οικογενειακή ταβέρνα). Εάν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε και αγοράστε ντόπιο τυρί, μπάντζο

Για τους πιο τολμηρούς, απευθυνθείτε σε γραφείο εναλλακτικού τουρισμού και ορμήστε στα νερά για ράφτινκ, ή προτιμήστε κάτι πιο ήπιο, όπως πεζοπορία και ιππασία. 

Εμείς, βρεθήκαμε εκεί πρώτη φορά με το χορευτικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 2007 έχοντας καλούς οδηγούς το Βασίλη, άντρα της Ευγενίας και τον κουμπάρο Γρηγόρη (Γιαννιώτες και οι δυο), αλλά και τους φίλους μας από το χορευτικό σύλλογο της Λούτσας (περιοχή και γειτονιά της πόλης των Ιωαννίνων). Καταλαβαίνετε ότι το τρίπτυχο "χορός-τραγούδι-φαγητό" μας χαρακτήριζε κι ενδιάμεσα κάναμε και τις εξορμήσεις μας στη γύρω περιοχή. Από εκείνη την εκδρομή είναι και οι φωτογραφίες που σας δείχνουμε!

η παρέα από το χορευτικό!
με τον κουμπάρο Γρηγόρη σε τρελά κέφια...

κι όπως είπαμε φαγοπότια τρελά...
η ξανθομαλλούσα, άντρας της αδερφής μου, χαχα!
κορίτσια για ... τα καρναβάλια!


καλή Αποκριά και καλή διασκέδαση!!!


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

αφεθείτε στα χέρια του..."Γυμνού Σεφ"!!!

Κυριακή στις 20:00 σταματάνε όλες οι δραστηριότητές μου στο σπίτι 
και λαμβάνω θέση στον καναπέ κρατώντας μολύβι και χαρτί! Είμαι έτοιμη να γράψω όλες τις συνταγές του Jamie Oliver στο τετράδιο με τις αγαπημένες μου συνταγές!


Είμαι πολύ χαρούμενη που ξαναπροβάλονται οι εκπομπές του από ελληνικά κανάλια, γιατί πράγματι με τον Jamie όχι μόνο μαγειρεύεις, μαθαίνεις χίλια δυο πράγματα και διασκεδάζεις! 
Κι εγώ, να πω την αλήθεια μου, έχω μάθει πολλά μέσα από τα βιβλία του. 

Με αφορμή τη σημερινή εκπομπή σκέφτηκα 
να σας προτείνω το πρώτο του βιβλίο 
"Ο γυμνός σεφ" 
το οποίο εκδόθηκε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις "Ερμείας. 



Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται τόσο ευχάριστα και μάλιστα είναι πολύ εύχρηστο. Οι συνταγές χωρίζονται σε μεγάλες ενότητες, ώστε να είναι πολύ εύκολη η αναζήτηση μιας συνταγής με βάση το κεντρικό συστατικό (πχ. ψάρι) ή την παρασκευή του πιάτου (σούπες). Ενα, επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η αμεσότητα της περιγραφής. Πάντοτε γελάω με τις περιγραφές του. Προσπαθώντας να γίνει κατανοητός μπορεί να σκεφτεί την πιο αλλόκοτη μα πετυχημένη παρομοίωση! Ακόμα και η πιο περίπλοκη παρασκευή αναλύεται με τρόπο που να γίνει απολύτως κατανοητή.

Η μοντέρνα εικονογράφηση είναι αλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου. Το στήσιμο των πιάτων είναι τόσο απέρριτο και συνάμα ελκυστικό. Οι φωτογραφίες, πράγματι, μιλάνε από μόνες τους!

Αν αναρωτιέστε για το είδος της κουζίνας που παρουσιάζει στο βιβλίο θα έλεγα ότι είναι μια απολύτως μεσογειακή κουζίνα υπό το πρίσμα ενός μοντέρνου, άγγλου μάγειρα, που σέβεται τόσο πολύ τα υλικά του και την τέχνη του.

Αν πέσει στα χέρια σας, ξεφυλλίστε το. Σίγουρα κάτι θα κερδίσετε! Επίσης δωρίστε το σε ανθρώπους που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την μαγειρική. Μπορεί να είναι απλοϊκές οι παρασκευές, μα το αποτέλεσμα τόσο γευστικό που σίγουρα θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις απόπειρές τους!!

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Νέες αφίξεις φυτών και λουλουδιών

Εχετε καταλάβει το πάθος μας για λουλούδια, έτσι δεν είναι? Κι όπως κάποιες φίλες χαλάνε όλα τους τα λεφτά σε μαλλιά felt, χαρτιά scrapbooking και decoupage, εμείς παθαίνουμε ένα αμόκ μπροστά στα λουλούδια! Eίναι το σχήμα τους, τα χρώματά τους, το άρωμά τους που μας κάνει να θέλουμε κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα.... Ετσι κι αυτή τη φορά δεν αντισταθήκαμε μπροστά σε κάποιες, ξεχωριστές ντάλιες και παραγγείλαμε το κάτι τις μας το Σαββατοκύριακο από την Ολλανδία. Να, για δείτε!!





Μα πείτε μας, δεν είναι μοναδικές? Ωστόσο, επειδή η παραγγελία μας θα καταφτάσει μετά από 3, 4 εβδομάδες, είπαμε να φυτέψουμε και κάτι άλλο εν τω μεταξύ! Οριστε, λοιπόν κάτι έξυπνα πακετάκια που αγοράσαμε από την Living Green। Περιέχουν χώμα και σπόρους και η συσκευασία μετατρέπεται σε γλαστράκι! Οι σπόροι βλασταίνουν μετά απο 2, 3 εβδομάδες!