Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αγορές από τρίτες χώρες και τελωνειακοί δασμοί. Διαβάστε τί ισχύει.

Οι αγορές από τρίτες χώρες και δη από την Αμερική πάντα είναι πειρασμός για όσους ασχολούνται με χειροτεχνίες μιας και πρώτες ύλες και gadgets είναι άφθονα και συνήθως οικονομικότερα σε σχέση με την ΕΕ. 

Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα για εμάς στην Ελλάδα
ακούει στο όνομα ΤΕΛΩΝΕΙΟ αφού οι αγορές από αυτές τις χώρες θεωρούνται εισαγωγές.  Έπειτα, η κάθε εισαγωγή περνάει από το τελωνείο, πράγμα που συνεπάγεται ότι χρειαζόμαστε κι εκτελωνιστή για να μας εκτελωνίσει το προϊόν που έχουμε αγοράσει από κάποια τρίτη χώρα, για να καταφέρει να φτάσει στα χέρια μας. Το πιο πιθανό είναι ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρους και δασμούς, οπότε θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς υπολογίζονται. 
Η φορολογητέα αξία του προϊόντος/εμπορεύματός μας ισοδυναμεί με:

  • την αξία του εμπορεύματος συν
  • τα μεταφορικά έξοδα 

Δείτε τώρα τί περιλαμβάνει το τελικό ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο τελωνείο:

  • εισαγωγικό δασμό: ισούται με τη φορολογητέα αξία x 10%
  • ΦΠΑ 23%
  • τέλη χαρτοσήμων: περίπου 2 ευρώ
  • ΔΕΤΕ (φόρος υπέρ τρίτων): 2-5 ευρώ 
  • αμοιβή εκτελωνιστή: 50-80 ευρώ 
Αν για παράδειγμα έχω αγοράσει ένα προϊόν από Αμερική που κόστισε 80 ευρώ συν 20 ευρώ τα μεταφορικά,  η φορολογητέα αξία του είναι 100 ευρώ και θα πληρώσω για δασμούς και φόρους αναλυτικά:
  • 10 ευρώ εισαγωγικό δασμό
  • 23 ευρώ ΦΠΑ
  • 2 ευρώ χαρτόσημα
  • 5 ευρώ ΔΕΤΕ 
  • 80 ευρώ εκτελωνιστή (έβαλα τη χειρότερη περίπτωση!!!!)
ΑΘΡΟΙΣΜΑ: 120 ευρώ!!!!!!
Υπάρχει, βέβαια και η λεγόμενη φορολογική ατέλεια κατά την οποία απαλλασσόμαστε από δασμούς, εάν κι εφόσον η αξία του εμπορεύματος είναι ίση ή κατώτερη των 22 ευρώ!!!

Σε περίπτωση που η τιμή του εμπορεύματος κυμαίνεται από 22 ως 150 ευρώ, τότε θα χρεωθούμε μόνο τον ΦΠΑ. Από 150 ευρώ και άνω θα πληρώσουμε ΦΠΑ και εισαγωγικό δασμό. 

Οι πληροφορίες αυτές είναι έγκυρες από φίλο τελωνειακό, τον οποίο γνώρισα πρόσφατα. Του ζήτησα να μου αναλύσει όλα τα παραπάνω, γιατί πέρυσι υπήρξα θύμα κακής διαδικτυακής πληροφόρησης και κλήθηκα να πληρώσω 240 ευρώ τελωνείο (ενώ βρισκόμουν σε διακοπές)... κι όπως καταλαβαίνετε ακόμα το φυσάω και δεν κρυώνει το άτιμο!!!!!     

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη η σημερινή ανάρτηση για προσεκτικές αγορές χωρίς κακές εκπλήξεις!!!!! 

17 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

αχ, αυτές οι συμβουλές είναι πάντοτε πολύ χρήσιμες! μπράβο σου που μας τα ανέλυσες βρε Ευγενία, γιατί πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν είναι ποτέ σαφές... αγοράζεις και δεν ξέρεις τι θα πληρώσεις τελικά!

Andria είπε...

αγόρασα τα φορέματα για τα τρία παρανυφάκια μου από ένα site στην Κίνα, αξίας περίπου 100,00 ευρώ και πλήρωσα εκατό ευρώ για εκτελωνισμό! Τέσσερα χρόνια μετά και ακόμα το φυσάω και δεν κρυώνει! Andria

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Σε καταλαβαίνω ΑΠΟΛΥΤΑ Andria, πίστεψέ με!!!!

Pinelia είπε...

Την έχω πατήσει κι εγώ!Άσε!Δηλαδή αν κάτι κοστίζει λιγότερο από 22 ευρώ δεν πληρώνουμε τίποτα παραπάνω?

Δημιουργία είπε...

Χρήσιμες οι οδηγίες σου, αν και μέχρι τώρα δεν μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο παρόλο ότι ψωνίζουμε και εγώ και τα παιδιά μου από το εξωτερικό βιβλία αλλά και σχεδόν το σύνολο των υλικών για τα χόμπι μας. Πάντως θέλει προσοχή και για το πόσο συνεπείς είναι αυτός από τον οποίον ψωνίζεις.

Μαρία Έλενα είπε...

Χρήσιμες οι συμβουλές σου
Φιλάκια ...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αστα να πάνε Ευγενία μου, πονεμένο το θέμα!
Ο γιος μου κάνει συχνά αγορές από Αμερική, αγοράζοντας κάποια συλλεκτικά κομμάτια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ή και στην Ευρώπη γενικότερα, και τα μεταφορικά και λοιπά έξοδα τελωνείου είναι απίστευτα!!!
Ευτυχώς έχει αρχίσει πλέον να το συνειδητοποιεί και ο ίδιος και έχει περιορίσει τις αγορές του!
Φιλιά!

κορδονέτο είπε...

Μπράβο,μου έλυσες κάποιες απορίες που είχα με αυτές τις αγορές.
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
Καλή σου μέρα!

Merry Mary Stories είπε...

Πολυ σωστα μας τα λες και καλα που σε διαβασα γιατι δεν το ηξερα αυτο και αφελως λεμε να αγαρασουμε κατι αλλα.....καταληγει σε περιπετεια, πολλα φιλια!

Ειρήνη Ε. είπε...

Πράγματι χρήσιμες οι πληροφορίες σου Ευγενία. Δεν έχει τύχει να κάνω αγορές από το εξωτερικό, αλλά δεν περίμενα και τα ποσά που αναφέρεις! Είναι ασύμφορα!
Καλή Κυριακή.

Tante Kiki είπε...

Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή Ευγενία!!! Την έχω πατήσει έτσι... για μια κούκλα με κόστος 25 ευρώ είχα πληρώσει περίπου τα διπλάσια ...αν θυμάμαι καλά!!! Τί να πώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Paketo ellefthei! Georgia

ikaxela είπε...

Πάρα πολύ χρήσιμη πληροφορία! Μπράβο

Σοφία είπε...

Αστο καλύτερα Ευγενία !!!!!
Τόσα λεφτά ????
Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση !!!

mafaldaQ είπε...

Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση και ευχαριστούμε γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι δύσκολο να βρεθούν κάπου απλά και κατανοητά.

Parents Land Gr είπε...

Εγω οποτε αγοράζω από το εξωτερικό δεν υπερβαινω το οριο που εβαλες ευτυχως. Αν θέλω κατι αλλο θα πω σε κανεναν συγγενη ομως.

Dmitry είπε...

gia na apofigete xrei teloniou , fpa ktlp.

iparxi mono mia lisi

autos pou sas to stelni na to stili me EMS POST

kai na anaferete os DEMO PACK

ta dokimastika proionta den FOROLOGOUNTE

DEN INE TOSO PERIERGO POU ERXONTE XILIADES KONTEINER APO KINA P.X. ENA KONTEINER ME ARISTERA PAPOUTSIA OS DEMO KAI TIN ALIN VDOMADA ALO KONTEINER DEMO ME TA DEXIA PAPOUTSIA

SE 15 MERES EXIS ENA ZEUGARI XORIS TELONIO XORIS FPA XORIS EKTELONISTE KTLP....