Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Μελετώντας για το γάλα και τα τυριά. Ένας κόσμος ενδιαφέρων και γευστικός!

Χαίρεται, χαίρεται καλοί μου φίλοι. Σήμερα εγκαινιάζουμε στο μπλογκ μας ένα αφιέρωμα σχετικά με το γάλα και το τυρί,  που επιμελείται ο Βασίλης θέλοντας να μοιραστούμε μαζί σας ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Και κάπου εδώ αρχίζει το δικό του κείμενο, στο οποίο εξηγεί και το πώς προέκυψε όλη αυτή η εντατική μελέτη πάνω στο θέμα!!

via
Επειδή οι οικονομικές δυσκολίες της κρίσης δεν χρειάζονται μεμψιμοιρία, αλλά ευελιξία, συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των δεξιοτήτων και ασφαλώς αισιόδοξο - μα πάνω απ' όλα λελογισμένο - σχεδιασμό του μέλλοντος, μελετήσαμε αρκετά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πάνω στον τομέα της γαλακτοκομίας και της τυροκομίας θέλοντας να προετοιμαστούμε για πιθανές επαγγελματικές αναταράξεις. Και επειδή είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να μοιραζόμαστε, θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε σε μια σειρά από αναρτήσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό μείνετε συντονισμένοι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν δίνοντας μερικές βασικές πληροφορίες γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την παραγωγή τους.

1. Τί παίζει με την ελληνική παραγωγή γάλακτος;

Γενικά η χώρα μας παράγει πολύ λιγότερο γάλα από αυτό που καταναλώνει κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Δυστυχώς, η αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος δεν επιτρέπεται λόγω περιορισμών/ποσοστώσεων που συμφωνήσαμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό και η ζήτηση καλύπτεται με αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία κλπ)
Για το πρόβειο και το γίδινο γάλα, ωστόσο, δεν ισχύουν αντίστοιχοι περιορισμοί και πραγματικά σε αυτούς τους τομείς η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια καταλαμβάνοντας την πρώτη ή το πολύ την δεύτερη θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή. Οι συγκεκριμένοι παραγωγικοί τομείς (αιγοπροβατοτροφία) θεωρούνται μάλιστα ως χώροι με εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με δυνατότητες σημαντικής περαιτέρω ανάπτυξης

2. Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα τι γίνεται;

Τόσο η παραγωγή, όσο και η κατανάλωση γαλακτοκομικών επικεντρώνεται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τις αγορές της Άπω Ανατολής να αναπτύσσονται και αυτές δειλά τελευταία.
Πρώτοι :
-στην κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλή είναι η Φινλανδία
-στην κατανάλωση γιαουρτιού και ζυμωμένων ροφημάτων οι ΗΠΑ
-στην κατανάλωση βουτύρου η Γαλλία και
-στην κατανάλωση τυριών η Ελλαδίτσα μας!!! (ξεπερνάμε Γαλλία & Ιταλία αν το πιστεύατε)
                
Οι δικοί μας παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι όπως πολύ καλά το ξέρετε το "Ελληνικό     γιαούρτι" (φτιάχνεται ωστόσο με γάλα εξωτερικού) και ασφαλώς η Φέτα.       Πάντως οι χώρες με μεγαλύτερη παραγωγή τυριού είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ,    Γερμανία, Γαλλία και μετά η Ιταλία.

3. Ποιό γάλα είναι το θρεπτικότερο;

Η θρεπτική αξία του γάλακτος εξαρτάται από το είδος του ζώου. Σε γενικές γραμμές όσο πιο πολύ γάλα παράγει ένα ζώο τόσο μικρότερη είναι η θρεπτική του αξία. Έτσι το πιο πλούσιο γάλα είναι το πρόβειο (παράγει λίγο), ακολουθεί το βουβαλίσιο, μετά το γίδινο (παράγει πολύ) και στην τελευταία θέση βρίσκεται το αγελαδινό (παράγει πάρα πολύ). Το ανθρώπινο μητρικό γάλα, που είναι το καταλληλότερο για βρέφη, είναι πολύ πιο αραιό και γλυκό από τα άλλα και προσομοιάζει με εκείνα του γαϊδουριού και της φοράδας.

4. Υπάρχει εποχικότητα στο γάλα;
Όπως στις γυναίκες, που η παραγωγή γάλακτος προκαλείται από την εγκυμοσύνη, επηρεάζεται από τη συχνότητα θηλασμών και διακόπτεται από επόμενη εγκυμοσύνη, τα ίδια ισχύουν και για τα γαλακτοπαραγωγά ζώα. Η γαλακτοπαραγωγή ξεκινά με τις γεννήσεις και διαρκεί περίπου 7 μήνες, όταν ξαναρχίζουν οι ετήσιοι οίστροι των ζώων και γίνονται οι επόμενες γονιμοποιήσεις. Σε γενικές γραμμές, με κάποιες διαφορές ανά ζώο, γαλακτοπαραγωγή υπάρχει την περίοδο από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Ιούλιο κάθε έτους. Κατά το τέλος του καλοκαιριού και όλο το φθινόπωρο κανονικά δεν υπάρχει γάλα. Ωστόσο, αν κάποιο ζώο δεν το αναπαράξουμε και συνεχίσουμε να το αρμέγουμε τακτικά, αυτό θα συνεχίσει να δίνει γάλα συνεχώς.

Το αφιέρωμά μας στο γάλα και τα τυριά θα συνεχιστεί με τακτικές αναρτήσεις, οπότε μείνετε συντονισμένοι αν σας ενδιαφέρει το θέμα. Θα μιλήσουμε για παστερίωση, αποβουτύρωση, προϊόντα light κι άλλα πολλά. Ως τότε καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε. 


1 σχόλιο:

Φιλία είπε...

Κορίτσια, καλημέρα...
Δεν μας είχατε συνηθίσει σε παρόμοια θέματα και η σημερινή σας ανάρτηση ήταν μια έκπληξη.
Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και το "ρούφηξα" στην κυριολεξία.
Θα περιμένω τη συνέχεια....
Ευχαριστούμε, Βασίλη
Καλή εβδομάδα