Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Γνωρίζοντας προϊόντα όπως: κεφίρ, αριάνι, cultured cream, buttermilk, φυτικά υποκατάστατα γάλακτος.

  Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κι εορτάζουσες. Όπως σας υποσχεθήκαμε, σήμερα καταπιανόμαστε με όρους και προϊόντα που μπορεί να μας είναι άγνωστα. Προσωπικά, πάντα δυσκολευόμουν να κατανοήσω σε μια αγγλική συνταγή τη διαφορά της whipping cream και double cream, καθώς και απέρριπτα όσες περιείχαν το υλικό "buttermilk" μιας και δεν ήξερα τί ήταν. Όπως πρόσφατα μάθαμε είναι το δικό μας ξινόγαλα! Τόσο απλά!!! Για να τα δούμε, λοιπόν, από κοντά. 
  
!   Κρέμα γάλακτος:
Το ρευστό διάλυμα του λίπους του γάλακτος που ανεβαίνει στην επιφάνεια και συλλέγεται από εκεί (αποκορύφωση). Πλέον η συλλογή του, όπως αναφέραμε και παραπάνω, γίνεται με φυγοκέντρηση.

·  Βούτυρο:
Το γνωστό μας ημιστερεό, λιπαρό προϊόν, το οποίο προκύπτει από το έντονο χτύπημα της κρέμας γάλακτος. Κατά την κατεργασία αυτή αποβάλλεται ως παραπροϊόν το βουτυρόγαλα.

·  Cultured cream (sour):
Όξινη κρέμα γάλακτος εξαιτίας της προσθήκης μικροβιακής καλλιέργειας. Είναι συνοδευτικό έδεσμα ή γαρνίρισμα για σαλάτες.

·  Whipping cream:
Αφρώδης κρέμα γάλακτος (σαν σαντιγύ) λόγω χτυπήματος.

·  Ξινόγαλο:
Το ρευστό προϊόν της ζυμώσεως του αποβουτυρωμένου γάλακτος ή του βουτυρόγαλου. Το γνωστό από τους γονείς-παππούδες μας, δροσιστικό ελληνικό ξινογαλο, με τις ευεργετικές του ιδιότητες για το πεπτικό.

·  Cultured buttermilk:
Το ξινόγαλο στις ΗΠΑ, όπου και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές.

·  Αριάνι:
Ρευστό προϊόν που προκύπτει από την αραίωση γιαουρτιού με νερό ή γάλα. Στα Γιάννενα χρησιμοποιείται συχνά ως συνοδευτικό κατά την κατανάλωση της πίτας.

·  Κεφίρ:

Ρευστό προϊόν που προκύπτει από την ζύμωση γάλακτος με χαρακτηριστική πλούσια, αφρώδη υφή (σαμπανιζέ) και όξινη γεύση. Κανονικά περιέχει και μικρή ποσότητα αλκοόλης (1-3%) εξαιτίας της αλκοολικής ζύμωσης που λαμβάνει χώρα. Είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στους λαούς του Καυκάσου και το Ευξείνου Πόντου και στους δικούς μας Πόντιους.
·         
   Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος:
Στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής και του περιορισμού των ζωικών τροφών αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια πολλά προϊόντα, φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος και των προϊόντων αυτού, όπως πχ.  γάλα σόγιας, φυτική κρέμα γάλακτος, τυρί σόγιας (τόφου) κλπ. Πρόκειται για τεχνητά, βιομηχανικά προϊόντα στα οποία είτε από μία βάση γάλακτος αφαιρούνται ζωικά και προστίθενται φυτικά θρεπτικά στοιχεία (πρωτεΐνες, λίπη κλπ) είτε σε μία φυτικής προέλευσης βάση προστίθενται ορισμένα στοιχεία του γάλακτος ή τέλος, όλα είναι πλήρως τεχνητά. Προσωπικά, αν και light, δεν τα θεωρούμε τόσο υγιεινά λόγω της βιομηχανικής -μη φυσικής - τους προέλευσης. Προωθήθηκαν πολύ από τις χώρες της Άπω Ανατολής, στις οποίες υπάρχει μικρή παραγωγή πραγματικού γάλακτος και μεγάλη παραγωγή σόγιας.

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε τους διάφορους τύπους γάλακτος και τυριού. Ως τότε να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!



4 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια ...

My Little Cosy World είπε...

Πάντα αναρωτιουμουν τι ακριβώς είναι ορισμένα από τα παραπάνω προϊόντα! Ευχαριστουμε για τις χρήσιμες πληροφορίες! Φιλιααα

Δημιουργία είπε...

Χρησιμοτατες οι πληροφορίες σου για τα προϊόντα γάλακτος.

Φιλία είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι αναρτήσεις... Γηράσκω αεί διδασκόμενη!!!!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα