Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Φτιάξτε το δικό σας παιδικό κουκλοθέατρο εύκολα και γρήγορα


Μία από τις προηγούμενες μέρες με το δριμύ κρύο και τη χιονόπτωση που μας απαγόρευαν  την έξοδο, προσπαθώντας να απασχολήσουμε τη μικρή Ειρήνη όσο πιο δημιουργικά μπορούσαμε μας ήρθε η ιδέα του κουκλοθέατρου. Με πρωταγωνιστές μερικές γαντόκουκλες που έχουμε, αλλά και λούτρινα κουκλάκια, αυτοσχέδια ανθρωπάκια από πλαστελίνη και ότι άλλο προέκυπτε ανάλογα με τις ιστορίες που παίζαμε και με τη βοήθεια μιας πολυθρόνας για κουκλοθέατρο περάσαμε ένα ξεκαρδιστικό απόγευμα!

Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας κουκλοθέατρο, για το οποίο χρειαστήκαμε λίγα και φθηνά υλικά και μόλις 2 ώρες.




Η διαδικασία είναι απλή και θα σας την περιγράψουμε, σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε κάτι αντίστοιχο.

Τα υλικά που χρειαστήκαμε είναι:

-3 μεγάλα μακετόχαρτα 5 χιλιοστών (τα βρίσκετε στα χαρτοπωλεία και σε μαγαζιά τύπου ΠΛΑΙΣΙΟ)
-ξύλινη βέργα ή κάτι ανάλογο, όπως μικρό μεταλλικό κουρτινόξυλο κουζίνας (σε μαγαζί με υλικά κιγκαλερίας ή είδη οικιακού εξοπλισμού)
-ύφασμα για την κουρτίνα
-χάρακα ή μέτρο
-λευκό σύρμα πίπας (στα χαρτοπωλεία)
-κατσαβίδι
-κοπίδι
-ψαλίδι
-τσόχες, ή χαρτόνια, ή κόλες γλασέ
-μαρκαδόρους
-πιστόλι σιλικόνης και ρευστή κόλα


Καταρχήν σχεδιάζετε ένα ορθογώνιο σε ένα από τα μακετόχαρτα και με το κοπίδι δημιουργείτε το παράθυρο του κουκλοθέατρου. 



Με το κατσαβίδι κάντε τρύπες σε μικρή απόσταση δεξιά και αριστερά στο πάνω μέρος του παραθύρου και με σύρματα πίπας στερεώστε τη βέργα ή το μεταλλικό κουρτινόξυλο, όπως στη φωτογραφία. Προσθέστε λίγη κόλλα σιλικόνης για να κολλήσετε το ξύλο στο μακετόχαρτο για πιο σίγουρο αποτέλεσμα.


                          

Κόψτε το ύφασμα που θέλετε για τις κουρτίνες σε δύο ίσα κομμάτια. Εάν διαθέτετε, καλύτερα χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι με ζιγκ ζαγκ για να μην ξεφτάει το ύφασμα. Περάστε τα κομμάτια γύρω από το ξύλο και κολλήστε με κόλλα σιλικόνης, ή ράψτε.








Στη συνέχεια, πάλι με το κατσαβίδι κάντε τρύπες σε ίσες αποστάσεις στα πλαϊνά των μακετόχαρτων και ενώστε τα με σύρματα πίπας, όπως στις φωτογραφίες.




Το μόνο που έμεινε είναι η διακόσμηση. Εμείς κόψαμε διάφορα τσόχινα σχέδια και τα κολλήσαμε με ρευστή κόλλα, ενώ με μαρκαδόρους προσθέσαμε μερικές λεπτομέρειες. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε χαρτόνια, κόλες γλασέ, αυτοκόλλητα, αποκόμματα από παιδικά περιοδικά, ή απλά να ζωγραφίσετε.


Κι όταν η ώρα του κουκλοθέατρου τελειώνει, η Ειρήνη το γυρίζει αλλιώς και φτιάχνει το δικό της σπιτάκι! Μια ακόμη εναλλακτική που θα κρατήσει το παιδί για ώρα απασχολημένο!



Τέλος, μπορείτε να το αποθηκεύσετε πάρα πολύ εύκολα, κλείνοντας τα πλαϊνά κομμάτια. Φροντίστε να είναι κάπως χαλαρά τα συρματάκια πίπας που ενώνουν τα μακετόχαρτα, ώστε να μπορούν να κλείσουν τα πλαϊνά.



Ελπίζουμε να σας άρεσε η ιδέα και να την προσπαθήσετε. Η Ειρήνη πάντως το λάτρεψε και παίζουμε συνέχεια τα αγαπημένα να μας παραμυθάκια. 


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Patchwork Organizer για την τσάντα μας!

Καλημέρα από τη χειμωνιάτικη Χίο. Ποιός να μου το έλεγε ότι φέτος θα έβρεχε τόσο πολύ στο νησί, που ομολογουμένως έχει αρκετά ξηρό κλίμα! Λευκάδα μου θύμισε ξαφνικά το τοπίο!


Κατά τα άλλα, το Σάββατο ετοίμασα ένα μικρό δωράκι για μια συνάδελφο του Βασίλη, τη Γεωργία, η οποία είχε τα γενέθλιά της. Αφού άλλαξα 100 σκέψεις, τελικώς κατέληξα σε μια ιδέα που είχα σταμπάρει από καιρό στο Pinterest: ένα organizer για την τσάντα με τσεπούλες, θήκες για μπλοκάκι και στυλό και κρικάκι για τα κλειδιά. 


Ακολούθησα τις οδηγίες της blogger και άρχισα με την ετοιμασία του patchwork με την τεχνική του quilt as you go, που τόσο πολύ μου αρέσει. Διάλεξα ζωηρά υφάσματα για τη Γεωργία, που είναι μες τα νιάτα, μόλις 23 χρονών!!! Κινήθηκα με βάση ένα ιαπωνικό ύφασμα που το αγόρασα πέρυσι από τη Βαρκελώνη με θέμα το Παρίσι και που το χρησιμοποίησα για πρώτη φορά. 


Αφού έφτιαξα το πάτσγορκ και το έκοψα σε διάσταση 10x7 ίντσες καταπιάστηκα με το εσωτερικό του organizer, που ήταν και η πιο απλή διαδικασία. Κουμπάκι και λαστιχάκι για να ανοιγοκλείνει εύκολα κι έτοιμο το δωράκι!! Η τελική του διάσταση βγήκε 9x6 ίντσες. 



Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε περίπου 4 ώρες για να το ετοιμάσω επειδή είναι χρονοβόρο το πάτσγορκ ως διαδικασία. Αλλά πολύ το ευχαριστήθηκα και μου φάνηκε πολύ χαριτωμένη ιδέα για δωράκι. Μη σας πω ότι θα ετοιμάσω ένα και για μένα!!   

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ανανεώνοντας ένα μαξιλαράκι κειμήλιο

Το συγκεκριμένο μαξιλαράκι το κέντησε η μαμά μας όταν ήταν 16 χρονών, δώρο από μια Αμερικάνα. Όταν ήμασταν εμείς μικρές κοσμούσε το δικό μας παιδικό δωμάτιο και τώρα ήρθε ο καιρός να χαριστεί στην εγγονή! 


Αυτές, λοιπόν, τις μέρες καταπιαστήκαμε με τη μαμά με αυτό το project και θελήσαμε να ανανεώσουμε κάπως την εικόνα του εργόχειρου. Διαλέξαμε ένα ουδέτερο ύφασμα με σχέδιο πολύ μικρής κλίμακας ώστε να μην επισκιάσει την παράσταση με τα ζωάκια. Πρόκειται για ένα βαμβακερό με πολύ ψιλό καρώ κι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή μας για τη μικρή αγορά της Χίου. 


Με αυτό το ύφασμα κόψαμε 4 λωρίδες και τις ράψαμε περιμετρικά του κεντήματος για να μεγαλώσει και να τετραγωνιστεί. Μετά φτιάξαμε την πλάτη του μαξιλαριού έτσι ώστε να υπάρχει και φερμουάρ στο μέσον για μεγαλύτερη ευκολία στο γέμισμα και το πλύσιμο. 


Η όλη διαδικασία δεν πήρε πάνω από μιάμιση ώρα. Τώρα η μαμά μας περιμένει πώς και πώς να δώσει το ανανεωμένο μαξιλαράκι στην Ειρήνη και το κειμήλιο αυτό να αποκτήσει ξανά ζωή! Ελπίζω η Ευαγγελία να μπορέσει να φωτογραφίσει το μαξιλαράκι γεμισμένο και να δείτε σύντομα την τελική κατασκευή!


Φιλάκια και καλή Καθαρά Δευτέρα!!   

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Υφασμάτινες θηκούλες για κηρομπογιές!

Καλημέρα, καλημέρα!

Εν μέσω Αποκριών βρισκόμαστε σε δημιουργικό οίστρο, αφού η Ευαγγελία ετοίμασε μια υπέροχη αποκριάτικη φορεσιά για την Ειρήνη κι εγώ όλο και κάτι σκαρώνω για το Βασίλη και την αφεντιά μου! Αν και στη Χίο τα δρώμενα είναι πολύ υποτονικά αυτή την περίοδο ευελπιστούμε να το ρίξουμε έξω και να μασκαρευτούμε κι εμείς!!


Κι αφού αυτή την περίοδο είναι η μανούλα εδώ, κατάφερα κι εγώ να ξεκλέψω πολύ χρόνο και να ασχοληθώ με την αγαπημένη μου ραπτομηχανή, απαλλαγμένη από νοικοκυριό! Αυτό το διάστημα έφτιαξα κάμποσες θήκες για κηρομπογιές για το Etsy μας αλλά και organizers για τσιμπιδάκια. 


Να, λοιπόν, τι προέκυψε όλες αυτές τις μέρες απ' το μικρό μου εργαστήριο! Προσπάθησα να κάνω διάφορους συνδυασμούς και να χρησιμοποιήσω αγαπημένα prints με chevron και πουά υφάσματα σε υπέροχους χρωματισμούς. Και βέβαια, οι αδυναμίες δεν κρύβονται κι ομολογώ ότι το θαλασσί chevron είναι το αγαπημένο μου αυτή την περίοδο και με δυσκολία προσπαθώ να αυτοπεριοριστώ!!!




Φιλάκια πολλά και καλές Απόκριες!!   

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Κορεάτικη μπάρμπεκιου σως για την Τσικνοπέμπτη!

Η Τσικνοπέμπτη κοντοζυγώνει και βεβαίως το ψήσιμο στα σπίτια είναι μια παράδοση που κρατάει καλά! Και γιατί να μη δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό φέτος, όπως για παράδειγμα μια κορεάτικη Bbq sauce που θα σας αρέσει πολύ. Εμείς τη δοκιμάσαμε προ καιρού και είχε επιτυχία!



Ρίξτε μια ματιά στα υλικά (για 6 άτομα):
4 κουταλιές ξύδι από ρύζι ή οποιοδήποτε άλλο 
3 κουταλιές σόγια σως
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
ένα μικρό κομμάτι (2,5 εκ.) τζίντζερ ξεφλουδισμένο και τριμμένο
1,5 κουταλιά τσίλι σως (εμείς δεν είχαμε και βάλαμε πιπεριά τσίλι)
4 κουταλιές κέτσαπ

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπρίκι το ξύδι και τη σόγια σως κι ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με μι κουταλιά νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά σιγοβράζουμε ώσπου να πάρει ένα βαθύ, καραμελένιο χρώμα. Όταν πήξει ρίχνουμε το ξύδι και τη σόγια. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκάλες. Τότε προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σως ανακατεύοντας καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι η σως να πήξει να να πάρει μια μεταξένια υφή. 


Χρησιμοποιήστε τη sauce με το συγκεκριμένο τρόπο: προτού αφαιρέσετε τα κρεατικά σας από την ψησταριά ή το φούρνο αλείψτε τα με τη σως και ψήστε για άλλα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να καραμελώσουν τα κοψίδια σας!